• Gelderland, het groene hart van Nederland
  • Gelderland, het groene hart van Nederland
  • Gelderland, het groene hart van Nederland
  • Gelderland, het groene hart van Nederland
  • Gelderland, het groene hart van Nederland
  • Gelderland, het groene hart van Nederland
  • Gelderland, het groene hart van Nederland
  • Gelderland, het groene hart van Nederland
  • Gelderland, het groene hart van Nederland
  • Gelderland, het groene hart van Nederland
  • Gelderland, het groene hart van Nederland

Vakantiehuizen in Gelderland


Bij een vakantie in Gelderland denk je al snel aan de Veluwe. Maar Gelderland heeft nog meer te bieden. Zoals de Achterhoek, Rivierenland of de regio Arnhem-Nijmegen. Bossen, uitgestrekte landgoederen, middeleeuwse kastelen, kleine rivieren, pittoreske dorpjes en het grootste wijngebied van Nederland; dat is kort samengevat de Achterhoek. De regio leent zich bij uitstek voor een ontspannen weekendje weg of een heerlijke vakantie.

Rivierenland is onlosmakelijk met water verbonden. Kronkelige dijken slingeren langs schitterende uiterwaarden en aan de oevers van de rivieren is prachtige flora en fauna te vinden. Er zijn pittoreske dorpjes, gezellige winkelsteden en een breed aanbod van restaurants, musea, kunst en cultuur, sport en recreatie.

Als u in Arnhem en Nijmegen in het verleden duikt, komt u er snel achter dat alle perioden uit de geschiedenis ruim vertegenwoordigd zijn. Grote attracties, evenementen en een adembenemende natuur zorgen voor een onvergetelijk bezoek. Cultuurliefhebbers kunnen terecht in 1 van de vele (interactieve) musea, theaters, landgoederen of historische steden.
De streek ten oosten van de IJssel staat bekend als de Achterhoek: een streek met bossen, landgoederen, kastelen, kleine rivieren, pittoreske dorpjes en fraaie historische stadjes. De prachtige natuur leent zich perfect om lekker te gaan fietsen of wandelen.
De Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal zijn ieder op hun eigen manier uniek: dat maakt Rivierenland ook zo bijzonder. Elke streek heeft zijn eigen historie, oorspronkelijkheid en uitstraling.
Arnhem en Nijmegen vormen het hart van een unieke regio. Als je hier in het verleden duikt, kom je er snel achter dat alle perioden uit de geschiedenis ruim vertegenwoordigd zijn. Grote attracties, evenementen en natuur zorgen voor een onvergetelijk bezoek.

Natuur in Gelderland


Gelderland heeft veel grote en kleine natuurgebieden. Zoals De Gelderse Poort bij Nijmegen, waar zeldzame planten groeien. Of de Veluwe, het grootste natuurgebied van Nederland, de oeroude landgoederen in de Achterhoek en de Betuwe met de griendbossen in de uiterwaarden.

Heerwaarden is een klein dorpje met een pittoreske kern, smalle straatjes die naar de Maas leiden en een handvol huizen in de uiterwaarden aan de Waalkant. Het ligt op een plek waar de twee grootste rivieren van ons land het dichts bij elkaar komen. Een eigen geschiedenis, waarbij water, riviervisserij, steenovens en forten een belangrijke rol speelden voor de bevolking en de ontwikkeling van het gebied.

De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum/Museonder, Kroller-Muller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur.
Het is de goedkoopste fiets- of wandelvakantie. Ergens in Gelderland een leuk vakantiehuisje boeken, fietskaarten en/of wandelkaarten van Gelderland kopen en lopen of fietsen maar. Via de onlineshop van Reisboekwinkel De Zwerver kunt u dat direct doen.
Binnen kijken in de ateliers van kunstenaars, lopen van het ene architectonische hoogstandje naar het andere of een proeverij in meerdere restaurants. Wandelen geeft je de mogelijkheid op een andere manier te genieten van het vele moois in Gelderland.
Met het uitgebreide knooppuntennetwerk in alle Gelderse Streken is verdwalen onmogelijk en is de route makkelijk in te korten of te verlengen. Daarnaast biedt Gelderland diverse thematische fietsroutes.
Enkele tips voor activiteiten in Gelderland
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis. Er is volop leven in het museum. Op de boerenerven, in de boerderijen, huizen en de molens, het boerencafe en de winkeltjes. LEES MEER

Burgers' Dierenpark viert jaar 100-jarig bestaan dit jaar. Bezoek de grote gorillafamilie op hun bosrijke eiland of de panters in hun jungle, de wereldberoemde chimpanseekolonie, de olifanten, dwergnijlpaarden, bongo's, bosrendieren, etc. LEES MEER

Wie Achterhoek zegt, zegt kastelen. Hier liggen verspreid in het landschap tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse adel. Sommige oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk in de vroege of late Middeleeuwen, andere als chiquere woonstee in de 17e en 18e eeuw. LEES MEER

De Tuinen van Appeltern is ongeveer 22 hectare groot en er zijn inmiddels meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen. De Tuinen van Appeltern verandert elke dag. Steeds worden weer nieuwe tuinen aangelegd en worden nieuwe producten en planten toegepast. LEES MEER

NIEUWSBERICHTEN VAN DE VVV's GELDERLAND:
De bloesemperiode is de mooiste tijd van het jaar. Rivierenland is dan op haar best. Fiets of wandel over slingerende dijkjes, langs kronkelende riviertjes en bloeiende boomgaarden en laat je per voet- of fietsveer over de rivier zetten. Onderweg geniet je van de vele fruitbomen, karakteristieke dorpjes en talloze historische forten en kastelen.
LEES MEER

Om de toeristen en recreanten zo goed mogelijk te voorzien in hun digitale, toeristische informatiebehoeften zijn er drie gratis apps beschikbaar van de Achterhoek voor Iphone, Android en Ipad. Dat betekent dat er ieder gewenst moment toeristische informatie van de Achterhoek kan worden opgevraagd.
LEES MEER

De fietsroute Neerijnenroute neemt je mee langs tal van monumentale gebouwen, door een gevarieerd landschap en in het bijzonder over de dijken langs de fraaie waal. Kern van de Neerijnenroute is het dorp Neerijnen in de gelijknamige gemeente. Dit is tevens het begin- en eindpunt van de gevarieerde fietsroute over 60 kilometer.
LEES MEER

Mijngelderland.nl bevat verhalen uit de geschiedenis van Gelderland. Elk verhaal op deze website is ondergebracht bij een specifiek thema. Bij de keuze van de thema's is uitgegaan van typerende Gelderse onderwerpen zoals geloof, zorg, oorlog, volkscultuur en onderwijs.
LEES MEER

Rond het begin van de jaartelling kozen de Romeinen de omgeving van Nijmegen uit voor de aanleg van een legioenskamp en een complete stad: de eerste, oudste en grootste van ons land. De Rijn werd de noordgrens van het rijk. In de luwte van deze grens ontwikkelde zich een bijzondere mix van Romeinse en Bataafse cultuur. Het landschap werd verrijkt met wegen, forten, villa's, tempels en aquaducten. Dit en de latere geschiedenis van Gelderland is allemaal op een mooie en leuke manier terug te zien op SpannendeGeschiedenis.nl
LEES MEER
 

Vakantieparken in Gelderland


De vakantieparken in Gelderland bieden vaak op de mooiste plekjes een breed scala aan comfort en voorzieningen. Hieronder die u een kaart van Gelderland met daarop de vakantieparken van Landal Greenparks en Hogenboom Vakantieparken. Klik hier voor alle parken van Landal Greenparks in Gelderland en klik hier voor alle parken van Hogenboom Vakantieparken in Gelderland. Vakantiehuizen op overige vakantieparken kunt u vinden via deze link