• Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland
 • Cultuur, VOC en kust in Noord-Holland

Vakantiehuizen in Noord-Holland


Noord-Holland in 1 zin beschrijven is lastig want de verschillen per streek zijn groot en er zijn vele redenen waarom Noord-Holland zo'n mooie vakantiebestemming is met vakantiehuizen en vakantieparken. Eigenlijk is het grootste deel van Noord-Holland een schiereiland met in het oosten de voormalige Zuiderzee kust, nu Markermeer en IJsselmeer met historische plaatsen als Medemblik, Enkhuizen, Hoorn en Volendam. En aan de westkant de Noordzeekust en de stranden van o.a. Julianadorp, Bergen aan Zee, Callantsoog en Castricum.

In het zuiden van Noord-Holland uiteraard ook de Noordzeekust met o.a. Zandvoort. En de grootste plaatsen van Noord-Holland, Haarlem, Amsterdam en Zaandam, met uiteraard niet te vergeten de Zaanse Schans! En naar het oosten vanuit Amsterdam ga je de Gooi- en Vechtstreek in met o.a. echte vakantieplaatsjes als Muiderberg en Naardenvesting en verder natuurlijk o.a. omroepstad Hilversum.

En dan hebben we voor het gemak Texel maar even buiten beschouwing gelaten en daar een aparte pagina voor gemaakt. Kortom Noord-Holland als vakantie- bestemming betekent veel afwisseling, veel vertier, genoeg te zien en te doen.
De VVV Kop van Noord-Holland houdt zich bezig met de promotie van de omgeving van o.a. Den Helder, Schagen, Wieringen en Callantsoog als vakantiebestemming, en het verstrekken van informatie over activiteiten en tips om te doen.
De VVV Hart van Noord-Holland houdt zich bezig met de promotie van het midden van Noord-Holland tussen IJsselmeer en Noordzee, dus o.a. West-Friesland met Hoorn en Enkhuizen, Alkmaar en kustplaatsen als Bergen aan Zee en Castricum.
Ook de Gooi- en Vechtstreek maakt deel uit van de provincie Noord-Holland. De 'rijke oase van de Randstad' noemt de VVV het zelf. En dat klopt ook wel want je hebt er bos, hei, rust en natuur en dat zo dichtbij Amsterdam.

Natuur in Noord-Holland


Noord-Holland heeft twee Nationale Parken: Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Nationaal Park Duinen van Texel. De parken zijn toegankelijk voor recreanten met een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden. Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een 3800 hectare groot duingebied dat zich kenmerkt door jonge, kalkrijke duinen met bijbehorende zeldzame flora en fauna. Daarnaast bevat het gebied brede stranden, fraaie binnenduinpolders en veenpolders.

Ook elders in Noord-Holland zijn mooie natuurgebieden te vinden, zoals recreatiegebied Het Twiske, tussen Amsterdam, Zaandam en Purmerend. Het bestaat voor een derde uit water. Naast ontspanning op en aan het water, kunt u hier urenlang wandelen, fietsen of skeeleren in het afwisselend landschap van bos, natuurgebieden en weilanden.

Of bijvoorbeeld het Goois Natuurreservaat, gevormd door jarenlange aankoop van natuurgebieden. Een aanzienlijk deel van het oppervlak, zo'n 55% van de huidige circa 2.800 hectare, kwam al in 1933 in handen van de Stichting Gooisch Natuurreservaat, een jaar eerder opgericht om het natuurschoon van het Gooi in stand te houden. Ook toen werden, net als nu, de bossen, engen en heiden bedreigd.
Het is de goedkoopste fiets- of wandelvakantie. Ergens in Noord-Holland een leuk vakantiehuisje boeken, fietskaarten en/of wandelkaarten van Noord-Holland kopen en lopen of fietsen maar. Via de onlineshop van Reisboekwinkel De Zwerver kunt u dat direct doen.
Fiets door het open polderlandschap. Wandel door de duinen, de Gooise bossen of de landgoederen. Sommige gebieden zijn alleen met een boot bereikbaar. Ontdek Noord-Holland met een van de routes. Op natuurwegwijzer.nl staan volop wandel- en fiets-routes in Noord-Holland.
2013 is een speciaal jaar voor Amsterdam. Zij vieren een aantal bijzondere mijlpalen, waaronder 400 jaar grachten, en nodigen u uit om dit mee te vieren! Amsterdam heeft een uitgebreide website voor promotie van de stad.
Enkele tips voor activiteiten in Noord-Holland
Eenmaal aangekomen op Pampus word je net als weleer ontvangen door de fortwachter. Ervaar de wijdsheid en verbeeld je hoe soldaten hier lang geleden dag in dag uit leefden en werkten. De eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden zijn weer tot leven gebracht met multimedia. LEES MEER

De oudste en beroemdste dierentuin van Nederland is Artis, in het centrum van Amsterdam. LEES MEER

Amsterdam heeft wereldmusea zoals het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. Maar er zijn meer instellingen die aandacht verdienen, zoals Foam en de Hermitage. LEES MEER

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. LEES MEER

Fort Kijkduin in Den Helder is een gerestaureerd fort uit de tijd van napoleon met een museumgedeelte en een noordzeeaquarium. LEES MEER

NIEUWSBERICHTEN VAN VVV NOORD-HOLLAND:

Ook al heeft u misschien niet veel tijd ter beschikking, al voor een paar keer per jaar mee werken kunt u bij ons terecht. Er zijn verschillende mogelijkheden om het gezellige en gedegen vrijwilligersteam van Landschap Noord-Holland te komen versterken. U heeft inspraak over de plek waar u wilt meewerken en over het aantal keren dat wilt meedoen. We vragen belangstelling voor de natuur en een warm hart voor Landschap Noord-Holland. Kiest u iets passends uit?
LEES MEER

De sleutel voor een bezoek aan Amsterdam is de I amsterdam City Card. Met deze kaart maakt u gebruik van alle tram, bus en metrolijnen van het GVB (het openbaar vervoerbedrijf van Amsterdam), krijgt u toegang tot de topattracties van de stad en de kaart zit vol kortingen en verrassingen.
LEES MEER

Ter ere van het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachten toont het Rembrandthuis een schitterende selectie tekeningen met gezichten op Amsterdam uit de 17de tot en met de 20ste eeuw. De werken zijn in bruikleen van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, en voor het eerst in bijna 50 jaar worden deze bijzondere tekeningen tentoongesteld aan publiek.
LEES MEER
 

Vakantieparken in Noord-Holland


De vakantieparken in Noord-Holland bieden vaak op de mooiste plekjes een breed scala aan comfort en voorzieningen. Hieronder ziet u een kaart van Noord-Holland met daarop de vakantieparken van Center Parcs, Landal Greenparks en Hogenboom Vakantieparken. Klik hier voor het park van Center Parcs in Zandvoort, Klik hier voor alle parken van Landal Greenparks in Noord-Holland, klik hier voor alle parken van Hogenboom Vakantieparken in Noord-Holland Vakantiehuizen op overige vakantieparken kunt u vinden via deze link